FIV

HemMat, motion och motivation! › Mat – att äta bra och gott

Mat – att äta bra och gott

Mat och dryck är det allra mest grundläggande mänskliga behovet. Kroppen behöver energi, näring och vatten. Men ätandet är så mycket mer, bland annat njutning och upplevelse. Mat som är god för sinnet och god för kroppen är helt klart den bästa kombinationen!

Att äta bra handlar också om att hitta en balans mellan energin som vi får via mat och dryck och den energi som kroppen behöver för sina inre behov och för den fysiska aktiviteten som den utför.

I dagens samhälle med ett enormt stort informationsflöde finns det mycket uppfattningar om vad och hur vi ska äta. Det finns också påståenden kring mat och ätandet som direkt kan klassas som moderna skrönor. Då mat är ett ämne som angår oss alla i någon form finns det också många personliga uppfattningar om vad som är ”rätt mat”. Det matbudskap som vi använder, som bland annat ligger till grund för våra hälsosamtal, är baserat på aktuell vetenskap kring vad som är den bästa maten för vår hälsa.

Börja idag och ta små steg!

Börja redan med något i dag och i morgon. Ta med frukt till morgonfikat på jobbet och lägg upp mer grönsaker på tallriken till lunchen.

Känner du att det är många förändringar som du vill och behöver göra: ta ett steg i taget. Att göra många ändringar på en gång kan för många bli för mycket och istället leda till att man går tillbaka till sina gamla vanor.

Mer information om mat och recepttips:
 Evidensbaserade kostråd från Livsmedelsverket

På 1177 – Vårdguiden finns mycket information om hälsosamma matvanor

På sundkurs.se, webbvägen till en sundare folkhälsa, hittar du bland annat många goda och nyttiga recept!
Matkassen – bra mat för hälsa, miljö och plånbok