FIV

Hem › Mat, motion och motivation!

Mat, motion och motivation!

jgbVåra levnadsvanor gör stor skillnad för hälsan. Känner du att det är många förändringar som du vill och behöver göra: ta ett steg i taget och gör små förändringar – nya mikrovanor. Stora förändringar kan vara svåra att hålla i. Här får du några råd på vägen och tips på var du hittar mer information och inspiration.

Mat
Mat och dryck är det allra mest grundläggande mänskliga behovet. Kroppen behöver energi, näring och vatten, men också en bra balans mellan energin som vi får via mat och dryck och den energi som kroppen behöver. Ätandet är så mycket mer bland annat njutning och upplevelse! Mat som smakar gott och är god för hälsan är helt klart den bästa kombinationen. Börja redan med något i dag – det kan vara att ta med frukt till morgonfikat på jobbet, mera grönsaker på tallriken till lunchen/middagen och välja nyckelhålsmärkta produkter när du handlar.

Vårt matbudskap, som ligger till grund för våra hälsosamtal, är baserat på aktuell vetenskap och följer de Nordiska näringsrekommendationerna som visar vilka matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt. Mer information om kostråd och matvanor:
Evidensbaserade kostråd från Livsmedelsverket
På 1177 – Vårdguiden om hälsosamma matvanor
Hjärt-Lungfonden: Sundkurs om mat

Recepttips:
Hjärt-Lungfonden: Sunda recept
Matkassen – bra mat för hälsa, miljö och plånbok
Recept från Livsmedelsverket


Motion
Vi är alla byggda för rörelse och mår bra när vi rör oss. Hur och varför just du rör dig spelar ingen roll, alla anledningar är bra. Allt du gör har effekt och din hälsa blir bättre oavsett ålder, ambitionsnivå eller fysiska förutsättningar. Till skillnad mot mat, dryck och sömn är det dock något som du kan välja bort. Vilka effekter den fysiska aktiviteten har på kroppen beror på hur ofta, hur länge och hur intensivt du rör dig. Ju mer ovan du är att röra på dig, ju snabbare kan du förbättra både din kondition och din hälsa.

Rör dig regelbundet
Kroppen är anpassningsbar. Prova dig fram till aktiviteter som passar dig, som du trivs med och tycker är roliga. Det är bättre för din hälsa att du rör dig lite och ofta än länge och sällan. Börja på en för dig lagom nivå, gör det som är kul och framför allt fungerar för dig i längden. Hitta dina egna anledningar och sätt upp ett tydligt mål. Vill du förbättra din hälsa, öka din prestation eller kanske både och?

Minska din stillasittande tid
Vi sitter allt mer, både framför tv och dator, vilket också påverkar din kropp och din hälsa negativt. Bryt av med korta rörelsepauser, helst varje timme. Hitta ditt eget sätt att få till det.

Här kan du läsa mer om fysisk aktivitet för vuxna:

Rekommendationer om fysisk aktivitet från YFA

Om motion och rörelse från 1177

Sundkurs – Professor Mai-Lis Hellénius om vikten av fysisk aktivitet


Motivation

Din motivation handlar om både inre och yttre faktorer som gör att du agerar på olika sätt. Motivation påverkar även vilken inställning du har till att göra olika förändringar.

Hitta din egen drivkraft!
Din motivation handlar om de inre och yttre faktorer som gör att du agerar på olika sätt. Motivation påverkar även vilken inställning du har till att göra olika förändringar. Det kan handla om hur du äter eller hur du rör på dig i vardagen. Motivation är en färskvara, och går att påverka. Det betyder att din motivation kan gå upp och ner beroende på olika saker.

Vad är viktigt för dig?
Att motivera sig handlar om vad som är viktigt i livet. Det kan handla om att du har en önskan om att få bättre ork. Du kanske vill lära dig mer om hur du kan laga god mat som är bra för din kropp. Du kan ha drabbats av någon sjukdom eller ohälsa som gör att du har skäl att ändra något i din livsstil som fysisk aktivitet, vad och hur du äter. Du kan uppleva behov av att motionera för att du ofta känner dig trött eller hitta någon aktivitet som passar just dig.

Utgå från vad du kan och har förmåga att göra
Att utgå från sin motivation handlar om att göra det som är möjligt. När du ska förändra ditt beteende att äta eller att motionera kan du utgå från tidigare erfarenheter och förutsättningar idag. Utgå från det som fungerar och lägg till det som du kan tänka dig är möjligt att genomföra. Det kan handla t ex om att ändra något i dina frukostvanor genom att byta ut något i den måltiden som är mer hälsosamt eller att byta om inför den där promenaden som du ändå brukar ta och höja tempot.

Välj vad du tänker och fokuserar på
Att peppa sig själv för att förstärka beteendeförändringar handlar om att fokusera på de positiva delarna. Utgå från dina möjligheter och styrkor för att göra det du vill förändra. Acceptera och tillåt dina känslor och tankar. Det innebär inte att du alltid behöver låta känslan styra vad du gör eller inte gör. Skapa egna positiva förväntningar genom att göra det som du upplever positivt och samtidigt gör att du får ett bra liv.

Vidga ditt perspektiv när du tvekar inför en förändring
Du kanske tvekar inför att göra en förändring av dina vanor. Du är inte ensam! Innan vi bestämmer oss för något kan vi tveka och känna oss osäkra av olika skäl. Påminn dig om vad du är nöjd med och vad du har lyckats med tidigare. Fundera på vilka konsekvenser det får om du inte gör någon förändring och notera vilka hinder som du behöver ta dig an för att genomföra förändringen. Du kan se vilka fördelarna är och vad du vinner på att göra en förändring i din livsstil.

Sätt egna mål för dina matvanor och din motion.
Din motivation stärks genom att sätta upp positiva mål att uppnå. Att målen är positiva betyder att de är något du själv gör för att påverka din situation. Du gör målet SMART genom att ange det: Specifikt, Mätbart, Acceptabelt, Realistiskt och Tidsbestämt för dig. Tänk ut och skriv ner för att påminna dig själv vad, när och hur du ska bete dig för att nå ditt mål. Sist men inte minst: Hur kan du
belöna dig själv på vägen till ditt MÅL?

Mer om motivation och att skapa en hållbar vana från 1177.se