FIV

HemMat, motion och motivation! › Om motion

Om motion

Woman walking cross country and trail in spring forest

Allt du gör har effekt!

Vi är alla byggda för rörelse och mår bra när vi rör oss. Hur och varför just du rör dig spelar ingen roll, alla anledningar är bra. Allt du gör har effekt och din hälsa blir bättre oavsett ålder, ambitionsnivå eller fysiska förutsättningar. Till skillnad mot mat, dryck och sömn är det dock något som du kan välja bort. Hur stor nytta den fysiska aktiviteten gör beror på hur ofta, hur länge och hur intensivt du rör dig. Ju mer ovan du är att röra på dig, ju snabbare kan du förbättra både din kondition och din hälsa.

Rör dig regelbundet
Kroppen är anpassningsbar. Prova dig fram till aktiviteter som passar dig, som du trivs med och tycker är roliga. Det är bättre för din hälsa att du rör dig lite och ofta än länge och sällan. Börja på en för dig lagom nivå, gör det som är kul och framför allt fungerar för dig i längden. Krångla inte till det.
Hitta dina egna anledningar och sätt upp ett tydligt mål. Vill du förbättra din hälsa, öka din prestation eller kanske både och?

Minska din stillasittande tid.
Vi sitter allt mer, både framför tv och dator, vilket också påverkar din kropp och din hälsa negativt. Bryt av med korta rörelsepauser, helst varje halvtimme. Hitta på ditt eget sätt för att få till det.

Här kan du läsa mer om nationella rekommendationer om fysisk aktivitet för vuxna:

Rekommendationer om fysisk aktivitet från YFA

Om Motion och rörelse från 1177